wtorek , 24 Październik 2017
Główna / Dieta / ANEMIA – NIEDOKRWISTOŚĆ!

ANEMIA – NIEDOKRWISTOŚĆ!

Anemia, czyli niedokrwistość jest to niedobór czerwonego barwnika krwi, zawierającego żelazo – hemoglobiny, lub czerwonych ciałek krwi – erytrocytów. A dokładniej wartość hemoglobiny poniżej 12,5 g% dla kobiet oraz 14 g% u mężczyzn oznacza niedokrwistość.

RODZAJE ANEMII:
– niedokrwistość ŁAGODNA – poziom hemoglobiny wynosi od 10 do 12 g/dl,
– niedokrwistość UMIARKOWANA – poziom hemoglobiny wynosi od 8 do 9,9 g/dl,
– niedokrwistość ciężką – poziom hemoglobiny wynosi od 6,5 do 7,9 g/dl,
– niedokrwistość ZAGRAŻAJĄCA ŻYCIU – poziom hemoglobiny wynosi poniżej 6,5 g/dl.

GŁÓWNE PRZYCZYNY ANEMII:
– niedobór żelaza,
– przewlekle krwawienia wewnętrzne spowodowane przez owrzodzenia żołądka,
-hemoroidy, nowotwory przewodu pokarmowego,
– anemia megaloblastyczna, hemolityczna oraz sierpowata.

OBJAWY:
– bladość skóry (niekiedy z żółtawym odcieniem),
– ogólne osłabienie,
– obniżenie koncentracji,
– włosy przesuszone, łamliwe,
– bladość błony śluzowej jamy ustnej oraz spojówek oka,
– ograniczenie sprawności ruchowej,
– łatwe męczenie się,
– częste występowanie zadyszki (nawet przy małych wysiłkach),
– zawroty głowy,
– mroczki przed oczami,
– senność,
– apatia,
– szum w uszach,
– omdlenia,
– stan podgorączkowy,
– pobolewania w okolicach serca,
– skłonność do depresji.

LECZENIE ANEMII:
– odpowiednia dieta,
– uzupełnienie żelaza. (ŻELAZO – jego rola w organiźmie)

Sprawdź Również

ZGAGA – jak powstaje?

Zgaga objawia się pieczeniem występującym za mostkiem i zazwyczaj pojawia się po posiłku. Jest oznaką …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *